Tuesday, October 9, 2012

Pähklid! Pähklid! Pähklid!

Peotäis pähkleid iga päev! (v.a. inimesed, kellel on allergia)

Alljärgnevalt on toodud info sarapuupähklite kohta, mida võiks igapäevaselt tarbida, et oma toitumist mitmekesistada. Pähklid on küll väikesed, kuid kasu neist on suur! Kindlasti tuleks eelistada nö tavalisi pähkleid, st ilma soola või magusaineteta, glasuurita, mitte õlis praetuna jne.


Sarapuupähklid on väga olulised tagamaks täisväärtuslikku ja tasakaalustatud toitumist. Need sisaldavad rohkesti kasulikke aineid. Üks kasulikemaid vitamiine on E-vitamiin, mis on vajalik juustele ja nahale, südametegevuse tugevdamiseks. E-vitamiin kaitseb organismi ka  aneemia ja vähi tekkimise eest. Sarapuupähklid sisaldavad rohkesti foolhapet, mis on kasulik kasvavatele väikelastele ja täiskasvanutele. See mängib olulist rolli punaste vereliblede tootmisel, mis on vajalik organismi varustamisel hapnikuga.

Pähklid sisaldavad ka B-grupi vitamiine. B rühma vitamiinidest sisaldavad sarapuupähklid tiamiini (B1). Tiamiin on tuntud kui optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab väsimust, isupuudust ja nendest tulenevaid haigusi.  

Sarapuupähklid sisaldavad ka koliini (B4). Igapäevane koliinivajadus on 3-4 g. Pidevalt stressi all kannatavad isikud peaksid aju ja närvisüsteemi töövõime tagamiseks seda annust kahekordistama. Koliin aktiviseerib aju tööd. Koliini on vaja rasvade omastamiseks, maksa ja sapipõie normaalseks funktsioneerimiseks, vere kolesteroolitaseme alandamiseks, keskendumisvõime parandamiseks, südametegevuse stimuleerimiseks, närvisüsteemi stabiliseerimiseks ja vananemise pidurdamiseks. Need pähklid sisaldavad ka mitmeid mineraalaineid. Suhteliselt enam rauda, magneesiumi ja vaske.

Sarapuupähklid on valgu- ja kiudainerikkad. Seetõttu annavad pähklid vastupidava energiahulga ja tagavad soolte normaalse tegevuse. Kiudaine hoiab organismi naatriumitaseme minimaalsena, säilitab neerude hea funktsioneerimise ja parandab üldist vereringet.Valk on põhitooraine, mida kasutatakse lihasmassi tootmisel. Inimese keha nõuab ka mõõdukas koguses rasva. Pähkel sisaldab küllastumata ja omega-3 rasvhappeid. Mõlemad liiki rasvhapped on olulised tervise tugevdamisel. Et tagada tugevat tervist, tuleks sarapuupähkleid tarbida iga päev vähemalt 25g.

100 g sarapuupähkleid sisaldab:
valke 14,95 g
rasvu 60,75 g
süsivesikuid 16,7 g
kiudaineid 9,7 g
vitamiine 3,2 mg
Energiasisaldus: 628 kcal/2629 kJ
Allikas: www.germund.ee


No comments:

Post a Comment